You are currently viewing Še vedno pulite plevel? Obstaja boljši način!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Še vedno pulite plevel? Obstaja boljši način!

Gotovo poznate občutek, ko pridete z dopusta sproščeni in napolnjeni, ko pa zagledate vrt, ves zapleveljen in opuščen, vam pade tema na oči. Ne bi bilo lepše, če bi se te priložnosti veselili, da komaj čakate, da boste spet lahko vrtnarili? ‘’Kako naj se veselim, če vem, da me čaka nekaj ur klečanja?’’, me vprašate. Jaz vam odgovorim preprosto, SPODREZUJTE! 

Puljenje plevela na roko je mučno in dolgotrajno delo. Obstaja boljši način!

Včasih sem preživel ogromno časa, da sem se klanjal plevelu. No ja, sklanjal in pripogibal sem se, v čepe lezel po vrtu, da sem izpulil vsako motečo bilko, ki je nisem posadil sam. Ko sem se lotil vrtnarjenja, sem to vzel v zakup, ‘’Pride v kompletu’’, sem si rekel. Ta komplet zajema tudi vse mogoče bolečine – tega pa ti nihče ne pove! Kolena, hrbet, križ, celo vrat me je bolel od konstantnega sklanjanja in napetih položajev. Kmalu sem ugotovil, da potrebujem boljši način soočanja s plevelom, kot je puljenje.

ZASTIRKA

In sem ga našel! Najprej sem z debelo zastirko pokrival vse možne površine, da plevel ni mogel vzkliti. Na začetku res vse izgleda tako lepo in brez neželenih bilk, pa se je kmalu izkazalo, da plevel raste kljub temu. Kljub vsemu vloženemu trudu sem se uštel – plevel, ki mu uspe prodreti skozi debelo zastirko, je še vedno treba puliti! Po dveh tednih dopusta pa vsi vemo kako izgleda vrt, ki ga nihče ni urejal. Vsaka najmanjša bilka je zdaj močno ukoreninjena, tik pred cvetenjem in po možnosti senči naše pridelke. To pa res ni za nikamor!

Po opravljenem tečaju permakulture leta 2016 sem na cel problem plevela začel gledati drugače. Plevel ima svojo funkcijo in namen! Pogosto je tudi pokazatelj, česa nam v zemlji primanjkuje. Nekateri pleveli so celo užitni, kot npr. tolščak in regačica. To pa še ne pomeni, da je plevel zaželjen, obratno! Če plevelu pustimo, da se razrašča, lahko povzroči večji izpad pridelka kot bolezni in škodljivci skupaj! (Poglejte si video o vplivu plevela na rast koruze)

Naučil pa sem se, da plevel v resnici ščiti golo zemljo in mikroorganizme v njej tako, da zasenči močno sonce, preprečuje izsuševanje, erozijo in na splošno lajša vpliv vremenskih pojavov. Hkrati živo rastlinje spodbuja procese mikroflore, izmenjavo snovi in razvoj gliv. Torej, je koristen? Če pomislimo na zeleno gnojenje – je to kaj drugega kot namerno zapleveljenje s koristnimi rastlinami za doseganje tega istega učinka? Plevel je zaradi vseh teh funkcij v resnici skoraj nujen za zdravo mikrofloro… Pa lahko to dosežemo tudi na kak drug način, ki ne krade toliko pridelka in ne zahteva toliko dela? Odgovor je preprost – DA!

SPODREZUJ, ne obupuj!

Glavna razlika med puljenjem in spodrezovanjem je predvsem ta, da s čistim rezom odstranimo samo zelene dele rastlin, ki lahko na površini ostanejo taki kot so, korenina pa ostane v zemlji. S tem se zgodi novo sosledje dogodkov, ki mnogo bolj koristno vplivajo na zdravje prsti – sprostijo se koreninski kanali, prst se prezrači in dobi nove drenažne kanale in poti za mikroorganizme. Korenine, ki so ostale v zemlji, potem ko smo spodrezali zelene dele, zavržejo večino svoje mase zato, da omejijo izgubo koristnih snovi. Vso energijo vloži v nove poganjke, ki bodo s pomočjo fotosinteze znova napolnili zaloge v koreninah. 

Spodrezovanje je najlažje z vrtnim orodjem Ori Pro 1.0

Ta začaran krog lahko prekinemo, če spodrezan plevel spodrežemo še enkrat v roku enega tedna, oz. ko se pojavijo prvi listki. Pri drobnem plevelu je fotosinteza še precej počasna, zato se gotovo ne splača čakati na razcvet, saj se bo zaloga hranil in sladkorjev v koreninah obnovila, plevel pa bo zopet pognal kot prvič. Če to preprečimo z rednim spodrezovanjem, bo vsakič naslednjič pognal veliko šibkejši kot prej, enkrat pa preprosto ne bo več vzklil. To velja tako za različne trave, ki se razraščajo z rizomi, kot tudi za druge zahtevne plevele, kot sta njivski slak in regrat. S spodrezovanjem privarčujemo čas, predvsem pa energijo, ki jo vložimo v pletje. Naloge se lotimo pogosteje, a za manj časa in veliko manj truda. Za to nalogo je Ori daleč najbolj uporabno orodje. Ko spodrežete, plevel odstranite z gredice, porahljate zemljo, razbijete grude in poravnate površine. Potem pa sledi še en, zelo pomemben korak – zastiranje.

KOMPOSTNA ZASTIRKA kot nadomestek funkcij plevela

Kompost je vsem poznan kot gnojilo, vedno več ljudi pa ga uporablja tudi za zastiranje gole zemlje na vrtu. Tudi sam sem strasten zagovornik kompostne zastirke in pridelave domačega komposta, saj se odlično obnese tako kot rastni medij, kot tudi organska zaščita za prst. Seveda, na hranila in koristno mikrobiotiko, s katerimi kompost obogati vrt, ne moremo pozabiti. S preprostim raztrosom, brez vkopavanja poskrbimo za celo vrsto potreb, hkrati pa se znebimo prenekatere težave. 

Kompostna zastirka – predelan organski material

Kompost, tako kot plevel v naravi ali listje v gozdu, preprečuje škodljive vplive vremenskih pojavov, kot je izsuševanje ali zbijanje zemlje. Zato tudi odlično služi kot zaščita pred izhlapevanjem in zmanjša potrebo po zalivanju. V kombinaciji z dobrim orodjem za spodrezovanje plevela in urejanja vrta je že zastavljena gola osnova za uspešno vrtnarjenje. Odstranjevanje plevela je v kompostni zastirki mnogo lažje, saj se korenine vrastejo v rahlo kompostno plast na površini. Že ob manjših motnjah zmotimo kalitev semen plevela, da se sploh še ne pojavi, ko ga že odstranimo. Najlažje je to delo opravit  z ostrim orodjem na dolgem ročaju, kot je Ori.

Če kljub temu radi pulite plevel, bo to v kompostni zastirki mnogo lažje. Nekateri pač radi klečite, s tem ni nič narobe. Morda vam pride prav novo orodje OriHook, namenjeno tistim, ki radi ‘’prčkajo’’ tako po vrtu, kot po zeliščnih in okrasih rastlinah, lončnicah in koritih.

SEZONE NIKOLI NI KONEC!

Tisti, ki radi vrtnarimo celo leto, tudi v najtemnješih zimskih dneh, se zdaj pripravljamo na tisti del sezone, ki nam je najljubši – priprava, načrtovanje, zastiranje… In seveda skrb za prezimno zelenjavo. Ob tej priložnosti vam za kanček motivacije podarjam tudi 15% popust za vse izdelke Ori Tools z uporabo kode ORITOOLS15 v spletni trgovini www.ori-tools.si.


Hvala za vašo pozornost!
Vabim vas, da si preberete še ostale objave na mojem Blogu in sledite moji FB strani za nove objave.
Na mojem YouTube kanalu pa si lahko pogledate še nekaj video vsebin, ki vas bodo gotovo zanimale;)

Prijetno vrtičkanje vam želim!
Martin Veselko

Dodaj odgovor