Vrtnarjenje brez bolečin v 5 korakih

Dinamika gibanja na vrtu

Delo na vrtu je naporno! Seveda, tako kot vse ostalo, česar se lotimo na napačen način. Ste prepričani, da ustrezno skrbite za svoje telo, če pridelujete zdravo hrano na način, ki vam obrablja sklepe?
Moje pravilo je takšno: če bolijo mišice, delam prav, če bolijo sklepi, delam narobe. Kako torej preprečiti poškodbe in napačno oz. škodljivo uporabo orodja? Trening, dobra drža in izbira pravega orodja!

Vsak vrtičkar točno ve, kako je treba delat, da vrt lepo uspeva… a žal ne tudi brez bolečin!

Zakaj prihaja do poškodb pri vrtnarjenju?
Večina vrtnarjev je mnenja, da je njihov način dela z orodjem in obdelave zemlje najboljši. To ni samo omejujoče, je zelo škodljivo prepričanje. Res, v šoli se nismo učili pravilne uporabe orodja, kar so nas naučili starši, pa prehaja iz roda v rod že generacije. Bolečine v križu, kolenih in zapestjih so pač nujni del tega procesa. ”Tradicionalna” orodja, ki se jih večina vrtnarjev poslužuje, so praktično nespremenjena v uporabi že vsaj 1000 let. V tem času je bilo seveda ogromno novitet, ki so spremenile način dela z zemljo, večinoma pa so temeljila na uporabi neke zunanje sile – najprej roke, nato voli in konji, potem traktorji. Zemljo smo vedno bolj agresivno obdelovali, v prepričanju, da iz zbite zemlje ne bo nič raslo. Torej ni čudno, da naše ročno orodje ni primerno – tradicionalen način obdelave zemlje je preveč agresiven! Že na začetku smo ubrali napačno pot!

Delo z orodjem
Pogosto je orodje, ki ga imamo na voljo, za nas neprimerno. Za mlado vrtnarko je dedkova motika pretežka, za upokojenega vrtičkarja pa so vsi ročaji prekratki. Kljub temu, da so naše lope polne orodja, je res težko izbrati najbolj primerno za nas. Izberemo tisto, kar je pri roki, pa naj bo kar bo. Delo je sicer opravljeno, kako pa je vaš hrbet? Kako so vaša kolena?

Z rokami po zemlji
Veliko dela na vrtu vključuje takšno ali drugačno sklanjanje in delo z rokami, tik nad tlemi. Ročno pletje, okopavanje z grabljicami, setev in presajanje, na koncu pa obiranje – vse se dogaja z rokami na zemlji. Te naloge opravljamo v čepe ali v sklonjenem položaju – torej trpijo kolena ali hrbet, ali pa celo oboje

Mnogi vrtičkarji preživijo ure in ure v čepečem položaju, kolena pa pri tem trpijo.

Kako vrtnariti brez bolečin?
Prva in najpomembnejša stvar, preden se lotimo kakršne koli fizične aktivnosti je, da se ustrezno pripravimo. Obutev na vrtu mora imeti dober oprijem, da preprečimo zdrs in padec na blatnih tleh, obleke pa morajo biti udobne in raztegljive, da nas nič ne ovira pri delu. Potem pa pride del, ki je večini bolj postranskega pomena, pa vselej pomembnejši od vsega drugega – ogrevanje in raztezanje. Vse skupaj ne traja več kot 3 minute, gotovo pa vam ob koncu dneva ne bo žal, če boste naredili počep ali dva, raztegnili noge in hrbet ter nekajkrat zakrožili z rokami.

Vrtnarite brez bolečin!

Torej, preden začnete z vrtičkanjem, se ustrezno pripravite:

1. Najprej izberite pravo orodje za vas. S pravo izbiro orodja bo vsak podvig mnogo lažji, zaradi česar boste raje poprijeli za orodje, ko bo delo na vidiku.

2. Delajte počasi, s pogostimi premori. Pametno je slediti tempu telesnega ritma in se poslušati, ko se utrudimo. Če naredimo krajši premor vsakih 20-30 minut, s kakšno krajšo vajo za raztezanje, bo nadaljevanje mnogo lažje.

3. Začnite z lažjimi deli, nadaljujte s težjimi. Vedno je dovolj dela na vidiku, zato za ogrevanje raje izberimo tista najlažja. Dobro je tudi izmenjavati različna opravila, da se med težjimi deli spočijemo z lažjimi.

4. Med delom menjavajmo strani. Simetrija dela je pomembna! Predvsem pri težjih opravilih je priporočljivo obremenjevati telo kar se da enakomerno, tako pri nošenju zalivalk, kot pri okopavanju.

5. Načrtujte svoj vrt z udobjem v mislih – naj bodo razdalje čim krajše, poti naj bodo zadostne širine za lahek dostop, vodni vir pa čim bližje vrtu. Tudi kompost lahko pripravite bližje vrtu, če ustrezno poskrbite zanj.

Kaj pa visoke grede?
Sklanjanje lahko preprečimo samo z izdelavo visokih gred. Žal pa zahtevajo velike količine surovin (les, kompost, izolacija…), kar je za veliko vrtičkarjev dodaten problem. Vedeti moramo tudi, da se z izgradnjo skrb še ne konča – prst v visoki gredi se seseda in zbija, zato jo je potrebno vsako leto dopolniti z vrtno zemljo ali s kompostom (s kompostno zastirko se zbija precej manj). Prav tako se rado zgodi, da se visoka greda presuši v vročini. Če se odločite za visoko gredo, se v vsakem primeru posvetujte z nekom, ki jo že več let uporablja. Morda…

…potrebujete BOLJŠE orodje!
Vrtičkarji uporabljajo velik nabor orodja, obširna zbirka raznolikih ”brkljalnikov” pa hitro napolni vrtno lopo. Sam sem se največkrat spopadal s preširoko izbiro, na koncu pa sem s seboj vlekel 5 ali več kosov orodja. Tudi, če sem si prihranil sprehode od lope in nazaj, je kakšen kos vedno kje obležal in me spomnil nase, ko sem se čez njega spotaknil. Z zgoraj omenjenimi težavami v mislih (teža, dolžina ročaja, raznolikost del), sem oblikoval orodje Ori, ki ga rade volje in s popolnim zaupanjem priporočam vsem vrtičkarjem. Skupaj s širokimi vilami za zračenje zemlje OriFork sta odlična kombinacija za pripravo grede in urejanje vrta.

Obe orodji sta narejeni za preprečevanje sklanjanja, dvigovanja in pretiranega stresa na telo. Ergonomsko oblikovano in v prvi vrsti za lastne potrebe izdelano orodje je mnogim vrtičkarjem olajšalo delo na vrtu in spremenilo način vrtnarjenja.

Ori Pro 1.0, večnamenska ploskorezna motika, za vsak korak na vrtu.

No, prišli ste do konca članka! Ker ste očitno naravnani k lažjemu vrtičkanju, vam ob tej priložnosti podarjam 10% popust pri nakupu katerega koli orodja Ori Tools s kuponom ORITOOLS10 v spletni trgovini www.ori-tools.si. Pohitite, kupon velja le do konca marca! 😉

Prijetno vrtičkanje vam želim!
Martin
Veselko, Ori Tools

Dodaj odgovor