You are currently viewing BOKASHI posip za pospeševanje kompostiranja – RECEPT za domačo pripravo

BOKASHI posip za pospeševanje kompostiranja – RECEPT za domačo pripravo

Bokashi – čarobni posip za pospeševanje kompostiranja je ena od tistih ”velikih-malih” skrivnosti vrtičkarjev, ki pogosto ne dobi dovolj pozornosti. Ekološko naravnanim vrtičkarjem je kompost bistvenega pomena, zato vedno iščemo rešitve za čim učinkovitejše kompostiranje. Vrtna zemlja potrebuje veliko organskega materiala, hranil in mineralov, ki jih iz najpogostejših odpadkov iz domačega gospodinjstva (in okolice) ni tako enostavno predelati. Predvsem je problem pomanjkanje koristnih mikroorganizmov, ki morajo te materiale predelati. Klasičen, hladen kompostni kup se zato razkraja 6-12 mesecev, medtem ko je z bokashi posipom ”tretiran” kompostni kup pripravljen že v treh mesecih ali manj.

Bokashi – čarobni posip

V čemu je trik?
Skrivnost bokashija je torej, da svežim, nepredelanim materialom dodajamo z mikroorganizmi izredno bogato snov in, tako rečeno, pripeljemo delavce na delovno mesto. Velika raznolikost mikroorganizmov prispeva k hitrejšemu predelovanju odpadkov, saj v veliki meri mikroorganizmi materiale razkrajajo v sosledju – najprej najmanjši (mikro), potem pa vedno večji (makro) organizmi, kot npr. deževnik in vojaška muha. Seveda, tudi na glive v tem procesu ne gre pozabiti, saj predstavljajo izredno pomembno funkcijo v prsti – prenos snovi do rastlin. Ko posipamo bokashi, naselimo mikroorganizme – to je vsa skrivnost.

Fermentacija organskih odpadkov

Večina gospodinjstev pridela več organskih (kuhinjskih) odpadkov, kot bi jih bili sposobni predelat na kompostnem kupu. Zato pogosto traja eno leto, da na koncu dobimo črno, spacano snov prav neprijetnega vonja. Tak kompost res ni idealen za uporabno na vrtu, predvsem pa je veliko predolgo trajalo, da smo dobili majhno količino komposta vprašljive kvalitete. Če odpadke pred dodajanjem na kompostni kup fermentiramo z bokashi posipom, bodo ob stiku s kisikom takoj na voljo drugim, aerobnim predelovalcem. Celične stene med fermentacijo popustijo in omogočijo dostop drugim organizmom, ki nadaljujejo proces. Z dodajanjem bokashi posipa pospešimo tako fermentacijo, kot nadaljnji razkroj materialov, ko pridejo v stik s kisikom.

Za uspešno fermentacijo pa moramo zbrane odpadke, ki smo jih sproti posipali, hraniti v neprodušno zaprti kanti približno en mesec! Na dnu posode se nabira tekočina, s katero lahko gnojimo lončnice in vrtnine, zato je priporočljivo izbrati primerno posodo s pipo in neprodušnim pokrovom. Če smo kompostirali pravilno, nas že v treh mesecih čaka lep, zrel kompost, pripravljen za uporabo na vrtu.

Načini uporabe bokashi posipa

Organski odpadki pridejo v mnogih različnih oblikah – travni odkos, listje, sveži sekanci, kuhinjski odpadki… Za vsak odpadek pa so potrebni različni predelovalci. Bokashi posip je poln najrazličnejših organizmov, ki se namnožijo glede na potrebe. Zato je uporaben tako za listje, kot za travinje in vse vmes. Predvsem je pomembno, da materiale dodajamo v plasteh, vsako plast ustrezno navlažimo in posipamo z bokashijem. Pri kompostiranju listja je še posebej pomembno, da je čim bolj enakomerno vlažno, medtem ko se pri kompostiranju travinja skušamo izogniti prekomerni vlagi. V obeh primerih pa bo bokashi posip stabiliziral proces razkrajanja.

Tudi za čiščenje odtokov in stabilizacijo greznice?
Tako je, tudi čiščenje je uporaben! Pravilno pripravljen bokashi lahko uporabimo na mnoge načine, med drugim tudi za odpravljanje neprijetnih vonjav, ki se širijo iz greznice ali ekološke čistilne naprave. Nekateri prisegajo tudi na njegovo moč odmaševanja odtokov – tekočino, ki se med razkrojem odpadkov nabira na dnu fermentacijske posode, vlijemo v odtok, prelijemo z malo vode in pustimo delovati nekaj ur. Postopek po potrebi ponovimo. Mikroorganizmi v tekočini začnejo razkrajati obloge v ceveh in jih sčasoma povsem odpravijo.

Kako pripraviti svoj bokashi posip iz preprostih sestavin?

Priprava bokashi posipa – www.youtube.com/channel/UCZG3noiiTfMYCR0RTFEOjvQ

Za eno polno 18 litrsko (jupol oz. hobok) vedro bokashi posipa bomo potrebovali naslednje sestavine:

  • 18 L vedro polno OTROBOV (ni pomembno kakšnih, dobro pa je, da so iz ekološke pridelave)
  • 5 L kantica gozdne ZEMLJE / komposta / humusa (bogato z mikrobiotiko)
  • približno 500g -1 kg SLADKORJA / moscavado / melasa (do 2 L)
  • približno 5 L vode

Suhe sestavine (zemlja in otrobi) zmešamo, preden dodajamo vodo in melaso. Mešamo, dokler ne pridemo do enakomerne mešanice, brez večjih grud in kosov. Melaso oz. sladkor je priporočljivo najprej raztopiti v topli vodi, preden dodajamo k suhi snovi. Raztopljeno sladko mešanico zlijemo v vodo, s katero bomo zalili otrobe in zemljo. Nato suhi snovi postopoma dodajamo sladko vodo in sproti mešamo, dokler ne nastane uniformna mešanica, kjer je vlaga enakomerno razporejena in je enotnega izgleda (po strukturi, barvi…). Pomemben indikator, če je vode preveč ali premalo, pa je sledeč: če iz mase prikaplja, ko jo stisnemo v pest, je mešanica prevlažna, če se sploh ne sprime, pa je presuha. Idealno je torej, da ko stisnemo, ostane skupaj, iz mešanice pa ne kaplja voda (če se pojavi kakšna kapljica, je povsem v redu:)

Potrebovali bomo še pokrov za 18 L vedro, ki bo neprodušno zaprl naš bokashi. Vse skupaj natlačimo kakor tesno lahko v 18 L vedro in pokrijemo s pokrovom za en mesec.

V enem mesecu poteče fermentacija in namnožijo se organizmi in glive, ki bodo pomagali pospešiti kompostiranje. Ko aerobni organizmi porabijo ves zrak, za seboj pustijo jajčeca in se namnožijo anaerobni. Ko zmanjka sladkorjev (hrane) se postopki upočasnijo in počasi ustavijo, v zadnji fazi pa se namnožijo še glive.
Po pretečenem mesecu fermentacije, vsebino vedra stresemo na filc ali folijo in posušimo – najraje v suhem, sončnem in vetrovnem dnevu. Prijetno sladko-kisel vonj vam da vedeti, da je posip ustrezno pripravljen in zrel za uporabo. Pustimo cel dan sušiti, nato pa posušeno snov (se ne sprijema več) spet natlačimo v 18 L vedro. Posip je zdaj pripravljen za uporabo v vseh zgoraj naštetih (in še marsikaterih drugih) situacijah.

Upam, da sem vam s to objavo uspel predstaviti bokashi v svojem bistvu. Preprostih receptov namreč vedno primanjkuje, produkti na trgovinskih policah pa so precej dragi in ne garantirajo uspeha. S pripravo posipa po tem receptu dobimo 20-krat več posipa za isto ceno – že v tem smislu se izplača. Če dobimo še toliko bolj kvaliteten kompost v precej krajšem času, pa smo dosegli in presegli svoj primarni cilj.

Kaj torej še čakate? Hitro, v mlin po otrobe in v gozd po zemljo! 🙂

Hvala za branje!
Za več informacij obiščite še mojo Facebook stran .
Preberite si še prispevek o tem, kako si olajšati delo na vrtu v nekaj preprostih korakih:
www.ori-tools.si/vrtnarjenje-brez-bolecin-v-5-korakih/


Za nakup orodja Ori Tools pa obiščite povezavo: www.ori-tools.si/trgovina-2


Lepo vrtnarite in lepo se imejte!
Martin Veselko

Dodaj odgovor